Monday, 8 April 2019


Economics Quizzes


Economics multiple choice questions (MCQs) Page-3. These quizzes are from fundamentals of Economics. Find answers to the questions at the bottom of the page.

Pages: 1 | 2 | 3 

21. When one event occurred before another event, the fallacy in economic reasoning that the first event caused the second event is called
(A) the post hoc fallacy
(B) failure to hold other things constant
(C) the fallacy of composition
(D) normative fallacy
22. When we assume that what is true for the part is also true for the whole, we are committing
(A) the post hoc fallacy
(B) failure to hold other things constant
(C) the fallacy of composition
(D) normative fallacy
23. The three fundamental economic problems every human society must confront and resolve are
(A) what, how and when
(B) what, where and when
(C) what, how, and for whom
(D) how, where, and for whom
24. The three fundamental economic problems of what, how, and for whom are solved by
(A) supply
(B) demand
(C) consumption
(D) markets
25. Fiscal policy consists of government’s
(A) revenue and taxation
(B) taxation and credit control
(C) expenditure and investment
(D) expenditure and taxation
26. The maximum quantity of goods that can be efficiently produced by an economy using its scarce resources and available technology is called
(A) the supply curve
(B) the demand curve
(C) production-possibility frontier
(D) the supply-demand equilibrium
27. Which economic term is used to measure the overall performance of an economy?
(A) GDP
(B) GNP
(C) Gini
(D) HDI
28. Productive efficiency occurs when an economy cannot produce _____ of one good without producing _____ of another good.
(A) more, more
(B) more, less
(C) less, less
(D) none of these
29. The concept of invisible hand in the organization of supply and demand in a well-functioning market mechanism refers to the
(A) self-regulating economy
(B) government-controlled economy
(C) command economy
(D) socialism
30. The increase in economic integration among nations is termed as
(A) specialization
(B) market economy
(C) globalization
(D) equilibrium condition
ANSWERS: ECONOMICS QUIZZES
21. A
22. C
23. C
24. D
25. D
26. C
27. A
28. B
29. A
30. C

Pages: 1 | 2 | 3 

Find more