Friday, 5 April 2019

NTS Verbal Reasoning

The English (Verbal Reasoning) section of the NTS test consists of the following three type of questions:
  • Vocabulary (Synonyms, Antonyms, Analogies, Blanks)
  • Grammar, and
  • Reading Comprehension
NTS VERBAL REASONING SECTION: SAMPLE QUESTIONS
Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters. (Find answers and explanation to the answers at the bottom of the page.)
1. INTEGRITY
(A) questioning
(B) transparency
(C) honesty
(D) sadness
2. PREROGATIVE
(A) interrogative
(B) right
(C) wise
(D) casual
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
3. RESTIVE
(A) easy
(B) calm
(C) hurry
(D) restless
4. PRODIGAL
(A) wasteful
(B) confident
(C) neutral
(D) frugal
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
5. TIGER : CARNIVOROUS
(A) lion : jungle
(B) cat : house
(C) cow : herbivorous
(D) wolf : clever
6. CONSTELLATION : STARS
(A) archipelago : islands
(B) city : country
(C) book : pen
(D) school : education
Fill in the blanks with suitable choices.
7. We cannot predict whether he will go on a picnic or not. He is so __________ .
(A) deleterious
(B) offensive
(C) feckless
(D) capricious
8. He is __________ fame and money. He pursues research just as an amateur scientist.
(A) indifferent to
(B) enamoured of
(C) running for
(D) struggling for
9. Octopuses have not only large brains __________ also a well-developed nervous system.
(A) but
(B) and
(C) are
(D) and have
10. I hardly __________ meet him.
(A) ever
(B) never
(C) had ever
(D) had never
11. She wouldn’t ask you if she _________ not sure.
(A) was
(B) were
(C) has
(D) had
12. Don’t think there are no crocodiles because the water is calm. This is a
(A) Simple Sentence
(B) Compound sentence
(C) Complex sentence
(D) Mixed sentence
Read the following paragraphs carefully. Choose the correct answer from the options given below.
These huge waves wreak terrific damage when they crash on the shores of distant lands or continents. Under a perfectly sunny sky and from an apparently calm sea, a wall of water may break twenty or thirty feet high over beaches and waterfronts, crushing houses and drowning unsuspecting residents and bathers in its path. How are these waves formed? When a submarine earthquake occurs, it is likely to set up a tremendous amount of shock, disturbing the quite waters of the deep ocean.
13. One surprising aspect of the waves discussed in the passage is the fact that they
(A) are formed in concentric patterns
(B) often strike during clear weather
(C) arise under conditions of cold temperature
(D) are produced by deep swells
14. It is believed that the waves are caused by
(A) seismic changes
(B) concentric time belts
(C) underwater earthquakes
(D) storms
ANSWERS: NTS VERBAL REASONING
1(C) 2(B) 3(A) 4(D) 5(C) 6(A) 7(D)
8(A) 9(A) 10(A) 11(B) 12(B) 13(B) 14(C)
EXPLANATION
1. (C) Integrity  means honesty.
2. (B) Prerogative  means right (or legal rights).
3. (A) Restive  means restless or uneasy. So, easy is the antonym.
4. (D) Prodigal  means wasteful (who spends too much). So, frugal  (economic or one who spends with care) is the antonym.
5. (C) Tiger is carnivorous (meat eating) animal. And, cow is herbivorous (grass eating) animal.
6. (A) Constellation  is made up of stars. And, archipelago is made up of islands.
7. (D) Cannot predict whether will go or not. So, he is unpredictable. Hence, capricious (unpredictable) is the best choice.
8. (A) Amateur  (non-professional or unpaid worker) works without being paid. So, indifferent to  (not interested) in fame and money is the best choice.
9. (A) not only …. but also. This is a conjunction.
10. (A) We cannot use negative word, never, with ‘hardly’. So, ‘ever’ is the best choice.
11. (B) The verb, to be, will always appear as were in the present conditional.
12. (B) There are two clauses in the sentence. Hence, it is a compound sentence.
13. (B) Read this: Under a perfectly sunny sky and from an apparently calm sea, a wall of water may break.
14. (C) Read this: When a submarine earthquake occurs, it is likely to set up a tremendous amount of shock.

 More Practice Questions

Find more