Friday, 19 April 2019

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

91. There are __________ methods of heat transfer.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
92. Which from the following is NOT a method of heat transfer?
(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) All are methods of heat transfer
93. If we heat one end of metallic rod, the other end gets hot. The method of heat transfer is
(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) None of these
94. A person seated in front of a fire receives heat by
(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) None of these
95. The unit used to measure ‘magnetic flux’ is
(A) pascal
(B) farad
(C) weber
(D) henry
96. Battery was invented by
(A) Volta
(B) Hero
(C) Fermi
(D) Maiman
97. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen. The second most abundant element in the earth’s crust is
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Brass
(D) Silicon
98. The nearest planet to the Sun is
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Jupiter
99. Bronze is an alloy of
(A) Iron, Carbon
(B) Copper, Tin
(C) Nickel, Zinc
(D) Mercury, Lead
100. Molecules with identical molecular formulae but with different structural formulae are called
(A) Isotopes
(B) Isomers
(C) Electrode
(D) Compound
ANSWERS: GENERAL SCIENCE QUIZ
91. A
92. D
93. A
94. C
95. C
96. A
97. D
98. A
99. B
100. B

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Find more