Wednesday, 1 May 2019

Head Master/Mistress test MCQs/ E book Library

Emotional Adjustment of
students is effective in-

(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above

Answer.D

2. Black-board can be included in
which group/category of
teaching-aids ?

(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above

Answer.B

3. Which of the following is related
with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above

Answer.D

4. Students who ask questions in
the class should be-

(A) Advised to meet the
teacher after the class
(B) Encouraged to participate
in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue
asking questions
(D) Encouraged to search
answers independently

Answer.C

5. At authoritarian level teaching
1S••••

(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based

Answer.A

6. Who developed the interaction
analysis category system in
education for increasing the
teacher effectiveness

(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over

Answer.A

7. One of the important theory of
moral development has been
proposed by——

(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom

Answer.A

8. Character is developed by-

(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above

Answer.D

9. Which of the following is not a
level of teaching learning ?

(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level

Answer.A

10. NUEPA is mainly concerned
with-

(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation

Answer.C




Pages:  1 |   2    |   3    |   4   |    5

Find more