Wednesday, 1 May 2019

Head Master test MCQs/ E book Library Page 2

11. The name of Yashpal Committee
Report (1993) is-

(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-
casting
(D) None of the above

Answer.B

12. The Father of Psychoanalysis
is-

(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud

Answer.D

13. ln pedagogy computer is used-

(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above

Answer.D

14. Which of the following is die
brain of the computer ?

(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc

Answer.B

15. Spare the rod —- spoil the child.
This assumption is related to
that type of discipline which has
been advocated-

(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era

Answer.C

16. The concept of school complex
was first executed in-

(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan

Answer.D

17. The proponent of the Cognitive
Theory of teaching is-

(A) N. L. Gage
(B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner
(D) McDonald

Answer.A

18, Instruction medium affects the
absence and escape from class
teaching-

(A) Agreed
(B) Indefinite
(C) Disagreed
(D) None of the above

Answer.A

19, The determinant of teaching
skill training is-

(A) Components
(B) Pupil-teacher
(C) Supervisor
(D) Headmaster

Answer.A

20. For a good communication
..,…… is requried.

(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause

Answer.D



Pages:  1 |   2    |   3    |   4   |    5

Find more