Wednesday, 1 May 2019

Head Master test MCQs/ E book Library Page 3

21. Which of the following is an
approach to educational planning ? .

(A) Man-power approach
(B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

22. Institutional planning should be
based on-

(A) Aim and needs
(B) Time—table
(C) Administration
(D) Need

Answer.A

23. Teacher behaviour ought to
be-

(A) Administrative
(B) Instructive
(C) Idealistic
(D) Directive

Answer.C

24. Information highway or net is-

(A) Computer
(B) Intemet
(C) Intranet
(D) Key-board

Answer.B

25. INSAT—1(B) has been launched
in-

(A) 30 April, 1983
(B) 30 August, 1983
(C) 30 December, 1983
(D) 30 January, 1984

Answer.B

26. The number of representatives
of Central Government in UGC
is-

(A) 09 (B) 02
(C) 06 (D) O3

Answer.B

27. Computer language is based
on-—
(A) Number system
(B) Symbol system
(C) Series system
(D) None of the above

Answer.A

28. The main task of educational
computer is-

(A) Scoring the answers
(B) Preserve the information
(C) Analysis of data
(D) All of the above

Answer.D

29. UNESCO satellite directed television program was used first

(A) 1926 (B) 1959
(C) 1961 (D) 1965

Answer.D

30. In which of the following
instructional procedure is the
main component ?

(A) Synectics teaching model
(B) Basic teaching model
(C) Inductive model
(D) Social-stimulation

Answer.B


Pages:  1 |   2    |   3    |   4   |    5

Find more