Wednesday, 1 May 2019

Head Master test MCQs/ E book Library Page 4

31. The computer based teaching
model has been developed by-

(A) Gilbert (1962)
(B) Stolurow and Davis (1965)
(C) Robert Gagne (1965)
(D) Mecner (1965)

Answer.B

32. Which of the following expectation students have from group
learning ?

(A) To get appreciation from
the group
(B) To distribute the work
equally
(C) To ignore individual view
point
(D) To attract isolated student
towards the group

Answer.D

33. In order to modify the undesirable behavior of a student the
most effective method is-

(A) To punish the student
(B) To bring it to the notice of
parents
(C) To find out the reasons for
the undesirable behaviour and
provide remedies
(D) To ignore it

Answer.C

34. In which university the micro-
teaching system started in 1961 ?

(A) Stanford University
(B) Oxford University
(C) Delhi University
(D) M. S. University Baroda
(India)

Answer.A

35. The correct meaning of C.A.I.
is-

(A) Characteristics of Assistant
Instructor
(B) Computer Assisted Instruction
(C) Community Assisted
Instruction
(D) None of the above

Answer.B

36. “Man is born free but every-
where he is in chains/’ This
statement has been given by-

(A) Abraham Maslow
(B) Jean Jacques Rousseau
(C) John Dewey
(D) W. I-I. Kilpatrick

Answer.B

37. Written communication strategy
includes-

(A) Algorithms
(B) Decision Table
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

38. Main responsibility of School
Management lies on-

(A) Principal
(B) Teachers
(C) Manager
(D) All of the above

Answer.A

39, Major objective of School Discipline is-

(A) To ensure safety of staff
and students
(B) To create an environment
conducive for teaching
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

40. At primary level teacher-taught
ratio was 1 : 39-

(A) According to sixth
educational survey of all India
(B) According to fifth
educational survey of all India
(C) According to fourth
educational survey of all India
(D) According to second
educational survey of all India

Answer.A




Pages:  1 |   2    |   3    |   4   |    5

Find more