Friday, 19 April 2019

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

91. There are __________ methods of heat transfer.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
92. Which from the following is NOT a method of heat transfer?
(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) All are methods of heat transfer
93. If we heat one end of metallic rod, the other end gets hot. The method of heat transfer is
(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) None of these
94. A person seated in front of a fire receives heat by
(A) Conduction
(B) Convection
(C) Radiation
(D) None of these
95. The unit used to measure ‘magnetic flux’ is
(A) pascal
(B) farad
(C) weber
(D) henry
96. Battery was invented by
(A) Volta
(B) Hero
(C) Fermi
(D) Maiman
97. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen. The second most abundant element in the earth’s crust is
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Brass
(D) Silicon
98. The nearest planet to the Sun is
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Jupiter
99. Bronze is an alloy of
(A) Iron, Carbon
(B) Copper, Tin
(C) Nickel, Zinc
(D) Mercury, Lead
100. Molecules with identical molecular formulae but with different structural formulae are called
(A) Isotopes
(B) Isomers
(C) Electrode
(D) Compound
ANSWERS: GENERAL SCIENCE QUIZ
91. A
92. D
93. A
94. C
95. C
96. A
97. D
98. A
99. B
100. B

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

81. In night, when photosynthesis is stopped, plants
(A) take in Carbon Dioxide
(B) take in Oxygen
(C) give off Carbon Dioxide
(D) give off Oxygen
82. During photosynthesis, plants
(A) take in Carbon Dioxide
(B) take in Oxygen
(C) give off Carbon Dioxide
(D) give off Oxygen
83. __________ are called the powerhouses of the cell.
(A) Mitochondria
(B) Vesicles
(C) Lungs
(D) Liver
84. Mitochondria contain their own supply of
(A) DNA
(B) Amino acids
(C) Vitamins
(D) Oxygen
85. The first chemical explosive, Gunpowder, is a mixture of
(A) Sulfur, Charcoal and Nitrogen Oxide
(B) Sulfur, Charcoal, and Potassium Nitrate
(C) Sulfur and Charcoal
(D) Charcoal and Potassium Nitrate
86. The number of oscillations per second is called the
(A) hertz
(B) waves
(C) pitch
(D) frequency
87. Sound waves from a loudspeaker are caused by
(A) frequency
(B) vibrations
(C) pitch
(D) amplitude
88. The guitar has __________ strings.
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
89. The device used to measure movements of the heart is
(A) Cardiograph
(B) Seismograph
(C) Hydrometer
(D) Hygrometer
90. The unit used to measure ‘Pressure’ is
(A) pascal
(B) newton
(C) watt
(D) tesla
ANSWERS: SCIENCE MCQS
81. C
82. D
83. A
84. A
85. B
86. D
87. B
88. C
89. A
90. A

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

71. The natural fats and oils are composed of
(A) Carbon, Hydrogen and Oxygen
(B) Carbon, Hydrogen and Nitrogen
(C) Carbon, Oxygen and Nitrogen
(D) Hydrogen, Oxygen and Nitrogen
72. The energy value of food is measured in
(A) Joule
(B) Calories
(C) Tesla
(D) Proteins
73. Wind energy is the __________ energy.
(A) Potential
(B) Transverse
(C) Kinetic
(D) Mechanical
74. Who is considered the founder of meteorology?
(A) Aristotle
(B) Plato
(C) Einstein
(D) Newton
75. Water covers __________ of the Earth’s surface.
(A) 60%
(B) 65%
(C) 70%
(D) 75%
76. In general, wind speed of 105–137 caused
(A) minor or no damage
(B) considerable damage
(C) severe damage
(D) extreme damage
77. Acid rain is mainly caused by emissions of __________ in the atmosphere.
(A) Sulfur Dioxide and Potassium Nitrate
(B) Sulfur and Charcoal
(C) Nitrogen Oxide and Potassium Nitrate
(D) Sulfur Dioxide and Nitrogen Oxide
78. About 50% of the Earth’s crust, including the waters on the Earth and atmosphere, is
(A) Oxygen
(B) Cabon Dioxide
(C) Silicon
(D) Clay
79. The fourth state of matter is
(A) Water
(B) Salts
(C) Vapours
(D) Plasma
80. The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called
(A) Anemometer
(B) Battery
(C) Galvanometer
(D) Rectifier
ANSWERS: SCIENCE QUIZZES
71. A
72. B
73. C
74. A
75. C
76. A
77. D
78. A
79. D
80. D

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

61. The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is
(A) 0.039%
(B) 3.9%
(C) 13%
(D) 30%
62. Diamond is an allotropic form of
(A) Carbon
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Silicon
63. The SI unit of Heat is
(A) Watt
(B) Volt
(C) Joule
(D) Newton
64. The good sources of Vitamin-A are
(A) green leafy vegetables
(B) seeds
(C) fresh vegetables and fruits
(D) sea foods
65. The good sources of Vitamin-B Complex are
(A) green leafy vegetables
(B) seeds
(C) fresh vegetables and fruits
(D) sea foods
66. The good sources of Vitamin-C are
(A) green leafy vegetables
(B) seeds
(C) fresh vegetables and fruits
(D) sea foods
67. The good sources of iodine are
(A) green leafy vegetables
(B) seeds
(C) fresh vegetables and fruits
(D) sea foods
68. The gas, commonly known as “laughing gas”, is
(A) Cabon Dioxide
(B) Sulfur Dioxide
(C) Nitrous Oxide
(D) Sodium Oxide
69. The source of oxygen in photosynthesis is
(A) water
(B) salts
(C) minerals
(D) glucose
70. The instrument used to measure wind speed is
(A) Anemometer
(B) Barometer
(C) Hydrometer
(D) Hygrometer
ANSWERS: SCIENCE QUIZ
61. A
62. A
63. C
64. A
65. B
66. C
67. D
68. C
69. A
70. A

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

51. Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is?
(A) E = mc2
(B) E = cm2
(C) M = ec2
(D) M = ce2
52. The SI unit of electric current is?
(A) Coloumb
(B) Ampere
(C) Volt
(D) Watt
53. The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?
(A) Oxygen
(B) Carbon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen
54. What is Dry Ice?
(A) Solid Oxygen
(B) Solid Carbon Dioxide
(C) Solid Hydrogen
(D) Solid Nitrogen
55. What are the primary colours?
(A) White, Black, Blue
(B) Red, Yellow, Blue
(C) Red, Orange, Blue
(D) Red, Green, Blue
56. Digestion of food is completed in the
(A) small intestine
(B) large intestine
(C) stomach
(D) Liver
57. Carrot is good source of Vitamin?
(A) A
(B) B complex
(C) C
(D) D
58. For proper formation of teeth, __________ is essential.
(A) iodine
(B) copper
(C) fluorine
(D) iron
59. Deficiency of __________ causes loss of appetite and poor growth.
(A) zinc
(B) iodine
(C) copper
(D) iron
60. Meteorology is the study of?
(A) seasons
(B) atmosphere
(C) air and sounds
(D) winds and clouds
ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE MCQS
51. A
52. B
53. D
54. B
55. D
56. A
57. A
58. C
59. A
60. B

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

41. The position of an element in the Periodic Table is determined by its __________ number.
(A) Electron
(B) Proton
(C) Neutron
(D) Positron
42. The salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in __________ of sea water.
(A) 1 gram
(B) 10 grams
(C) 1 kg
(D) 10 kg
43. The planet which is easily visible from the Earth is?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Jupiter
44. The Great Spot is on the planet
(A) Saturn
(B) Venus
(C) Mars
(D) Jupiter
45. The Great Spot is a
(A) Mountain
(B) Desert
(C) Frozen Carbon dioxide
(D) Storm
46. The bodyguard of the Earth is __________ that save the Earth from many Comets and Asteroids.
(A) Mars
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Jupiter
47. 1 light year = ?
(A) 9.5×106 km
(B) 9.5×109 km
(C) 9.5×1012 km
(D) 9.5×1018 km
48. The planets visible to us without using a telescope are __________.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
49. According to Big Bang Theory, the Universe began about __________ billion years ago.
(A) 10 – 20
(B) 20 – 30
(C) 30 – 40
(D) 40 – 50
50. Biosensor is used to measure?
(A) Blood glucose level
(B) The body pH value
(C) Amount of hemoglobin
(D) Salinity in Urine
ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZZES
41. B
42. C
43. B
44. D
45. D
46. D
47. C
48. C
49. A
50. A

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

31. During winter in cold countries, the __________ is mixed to melt the ice on the icy roads.
(A) Salt
(B) Chlorine
(C) Carbon dioxide
(D) Water
32. In a very low temperature which from the following will freeze at last?
(A) River water
(B) Canal water
(C) Sea water
(D) Water in a lake
33. The nearest planet to the Earth is
(A) Venus
(B) Mercury
(C) Mars
(D) Moon
34. The planet that moves round the Sun at the highest speed is?
(A) Jupiter
(B) Venus
(C) Mars
(D) Mercury
35. In general, Comets have __________ orbits.
(A) Elliptical
(B) Highly elliptical
(C) Circular
(D) Parabolic
36. GPS is an abbreviation for?
(A) Global Poles System
(B) Global PolySiliconium Store
(C) Global Positioning System
(D) Global Position Structure
37. Oxidation is a chemical reaction involving the
(A) Gain of Electrons
(B) Loss of Electrons
(C) Gain of Protons
(D) Loss of Protons
38. At night, Plants intake __________ and release __________.
(A) Oxygen – Carbon dioxide
(B) Carbon dioxide – Oxygen
(C) Oxygen – Carbon monoxide
(D) Carbon monoxide – Oxygen
39. Urine is produced in
(A) Kidneys
(B) Lungs
(C) Large intestine
(D) Liver
40. Blood is cleaned by
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Heart
(D) Kidneys
ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZ
31. A
32. C
33. A
34. D
35. B
36. C
37. B
38. A
39. A
40. D

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Find more