Thursday, 26 March 2020

Sociology MCQs

The following Sociology quizzes are from the topics like, why sociability is necessary to man, manifestations of sociability of man, culture, society, social interaction, social control, socio-cultural change, social institutions, sociological theory, sociological research and related theory.You could see the answer after each 10 questions.



1. Sociological perspective means
(A) Understanding human behavior in broader context of society
(B) Understanding human behavior in narrower context of society
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
2. Social Location is the group membership that people have because of their
(A) Status in society
(B) Location in history and society
(C) Location in a town
(D) None of these
3. Which of the following shape our ideas more than the other
(A) Hereditary traits
(B) Social groups interaction
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
4. Sociology is a
(A) Social science
(B) Natural science
(C) Behavioral science
(D) None of these
5. Which of the followings are included in primary goals of a social science?
(A) Experimentation
(B) Generalization
(C) Prediction
(D) All of these
6. Positivism was first proposed by
(A) Augustus Comte
(B) Emily Durkheim
(C) Herbert Spencer
(D) None of these
7. Positivism is applying which method in social world?
(A) Natural method
(B) Non-scientific method
(C) Scientific method
(D) None of these
8. Who is credited as founder of sociology?
(A) Herbert Spencer
(B) Augustus Comte
(C) Max Weber
(D) None of these
9. The concept of Social Darwinism was coined by
(A) Herbert Spencer
(B) Augustus Comte
(C) Max Weber
(D) None of these
10. Karl Marx gave the sociological concept of
(A) Social Darwinism
(B) Positivism
(C) Class conflict
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY MCQS
1. A
2. B
3. B
4. A
5. D
6. A
7. C
8. B
9. A
10. C
11. Emily Durkheim is known for his work on
(A) Socialization
(B) Politics
(C) Suicide
(D) All of these
12. Which one of the following sociologists worked on religion in sociology?
(A) Max Weber
(B) Durkheim
(C) Augustus Comte
(D) None of these
13. ‘Replication’ in sociological research means
(A) Repetition of study to test the findings
(B) Cancelling the old findings
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
14. Durkheim’s term of ‘Social Facts’ means
(A) Factors determining socialization
(B) A group’s pattern behavior
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
15. In which university Sociology was first taught as a discipline?
(A) University of Cambridge
(B) Oxford University
(C) University of Kansas
(D) Punjab University
16. What jeopardized the work of women sociologists in history?
(A) Sexism
(B) Racism
(C) Feudalism
(D) None of these
17. Which of the following sociologist was victim of racism?
(A) Hebert Spencer
(B) Karl Marx
(C) Augustus Comte
(D) W. E. B. Du Bios
18. Use of sociology to solve the problems of society is
(A) Basic sociology
(B) Applied sociology
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
19. Public Sociology is the sociology used for
(A) Public good
(B) Private good
(C) Individual good
(D) None of these
20. Identify the type(s) of culture
(A) Material Culture
(B) Non-Material Culture
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY QUIZ
11. C
12. A
13. A
14. B
15. C
16. A
17. D
18. B
19. A
20. C

21. ‘Clothes’ being wore in a society is an example of
(A) Material culture
(B) Non-material culture
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
22. Non-Material culture is also called
(A) Apparent culture
(B) Implicit culture
(C) Symbolic culture
(D) None of these
23. Taking one’s own culture as standard of judging others’ cultures is
(A) Ethnocentrism
(B) Xenocentrism
(C) Cultural shock
(D) None of these
24. People face cultural shock when they
(A) Practice old customs
(B) Come in contact with different culture
(C) Don’t practice norms
(D) None of these
25. Judging another’s culture can lead a person to
(A) Ethnocentrism
(B) Xenocentrism
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
26. Language is an example of
(A) Material culture
(B) Symbolic culture
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
27. Which one of the following is not an example of material culture?
(A) Buildings
(B) Cars
(C) Arts
(D) Norms
28. Which one of the following is not an example of symbolic culture?
(A) Norms
(B) Gestures
(C) Clothes
(D) Language
29. Sanction is the way to enforce
(A) Values
(B) Norms
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
30. A sanction can be
(A) Positive
(B) Negative
(C) Only negative
(D) Both positive and negative
ANSWERS: SOCIOLOGY QUIZZES
21. A
22. C
23. A
24. B
25. C
26. B
27. D
28. C
29. B
30. D

31. ‘Folkway’ is an example of
(A) Social Norm
(B) Social value
(C) Social sanction
(D) None of these
32. Which is from the following is the least strictly enforced?
(A) Folkway
(B) Mores
(C) Taboos
(D) None of these
33. Which one of the following is most strictly enforced?
(A) Folkway
(B) Mores
(C) Taboos
(D) None of these
34. A group which has its values contradicting with the broader culture forms
(A) Subculture
(B) Counterculture
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
35. A society with different cultural values is
(A) Pluralistic
(B) Singular
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
36. Values shaped together from a larger whole forms
(A) Value Group
(B) Value Cluster
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
37. Values that run opposite to each other forms
(A) Value contradictions
(B) Value clusters
(C) Value groups
(D) None of these
38. Ideal culture is
(A) Norms being manifested
(B) Norms ought to be manifested
(C) Norms violation
(D) None of these
39. The way in which people actually follow norms is
(A) Manifest culture
(B) Ideal culture
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
40. The spread of cultural traits and patterns in space is called
(A) Assimilation
(B) Acculturation
(C) Diffusion
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY QUESTIONS
31. A
32. A
33. C
34. B
35. A
36. B
37. A
38. B
39. A
40. C
41. A Stimulus-Response Condition between two persons is called
(A) Exchange
(B) Dialogue
(C) Interaction
(D) None of these
42. Polyandry is a form of marriage in which
(A) Many women marry one man
(B) Many men are husbands of one woman
(C) One man marries a woman
(D) None of these
43. A verified and verifiable proposition is
(A) Hypothesis
(B) Design
(C) Fact
(D) None of these
44. Who strongly believed in social DARWINISM particularly the “survival of the fittest”?
(A) Karl Marx
(B) Spencer
(C) Ibn-i-Khaldun
(D) George Hegel
45. Fact may be defined as
(A) A commonly shared reality
(B) What everyone knows as true
(C) That speaks itself
(D) Verified and verifiable statement
46. Research design is
(A) The developing of techniques of data collection
(B) An overall outline of the procedures and operations that includes methods, techniques and tools of the study
(C) The decisions that a researcher makes/takes to verify the data
(D) The way to participate in an ongoing research project
47. Social Mobility Means
(A) Traveling of groups from one place to another
(B) Participation in the cultural activities of modern age
(C) Migration from rural to urban areas
(D) Movement of people between positions on different levels
48. Monotheism refers to
(A) The worship of one God
(B) The worship of many gods
(C) The followers of a magician
(D) None of these
49. By Sorcery we mean
(A) General practice to cure sick
(B) Magic in a more neutral term
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
50. Who coined the term “residues”?
(A) Robert K. Merton
(B) V.F.D. Pareto
(C) A.R. Radcliffe Brown
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
41. C
42. B
43. C
44. B
45. D
46. B
47. D
48. A
49. B
50. B

51. By Penology we mean
(A) Studies of social structure
(B) Study of Punishments
(C) Alternative methods of social control
(D) None of these
52. Mills, C.Wright wrote the book
(A) White Collar
(B) The Language of Social Research
(C) Value in Social Theory
(D) None of these
53. The sex ratio is
(A) The number of women per hundred men
(B) The number of children a woman has
(C) The number of men per hundred women
(D) The number of children biologically possible for a woman
54. The term used to refer to the biological maximum number of birth is
(A) Sex ratio
(B) Fertilitys
(C) Fecundity
(D) Natural increase
55. From the stand point of its role in society, one of the great potential capability of religion is
(A) Lessening confusion by providing a system of beliefs
(B) Taking over the socialization process of children
(C) Strengthening the other institutions in society
(D) The promotion of group cohesion
56. Children assumed to have raised by animals are called
(A) Abnormal children
(B) Feral children
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
57. The case of ‘Jack & Oscar’ was helpful in studying
(A) Impact of environment on socialization
(B) Impact of hereditary on socialization
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
58. Children reared in special centers of care are
(A) Feral children
(B) Institutionalized children
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
59. A social position inherited by an individual is a status called
(A) Achieved Status
(B) Ascribed Status
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
60. A social position earned in life shapes
(A) Achieved Status
(B) Ascribed Status
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY MCQS PAGE-6
51. B
52. A
53. C
54. C
55. A
56. B
57. C
58. B
59. B
60. A
61. Position occupied by someone in society is recognized as his
(A) Status
(B) Post
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
62. Things used to identify one’s social status are called
(A) Status determinants
(B) Social indignation
(C) Status symbols
(D) None of these
63. The behavior attached to social status is described as
(A) Role
(B) Performance
(C) Duties
(D) None of these
64. People of society who share commonness in several things form
(A) Cluster
(B) Gathering
(C) Group
(D) None of these
65. Social integration is level to which members of a society feel
(A) United
(B) Alienated
(C) Separated
(D) None of these
66. Specifying a task for a person is
(A) Social integration
(B) Social alienation
(C) Division of labor
(D) None of these
67. Stereotype is an
(A) Habit
(B) Assumption
(C) Custom
(D) None of these
68. Stereotype is an assumption that is
(A) Always true
(B) Always false
(C) Either true or false
(D) None of these
69. Collaboration of two or more people in a work is called
(A) Teamwork
(B) Division of labor
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
70. Dyad is
(A) Social custom
(B) Norm
(C) The smallest possible group
(D) The largest possible group
ANSWERS: PAGE-7 SOCIOLOGY MCQS
61. A
62. A
63. A
64. C
65. A
66. C
67. B
68. C
69. A
70. C

71. Emigration means
(A) Going out of home country
(B) Going out of home district
(C) Going out of home village
(D) None of these
72. Life span means
(A) Passing form one year to next year
(B) Maximum number of years that one can live
(C) Average life that one can life
(D) None of these
73. Within the year group, the major emphasis is upon
(A) Achievement
(B) Conformity
(C) Individual conviction
(D) None of these
74. “Brain washing” consists of extreme and intensive
(A) Reciprocal roles
(B) Identification
(C) Disorientation
(D) Re-socialization
75. The sociogram is best described as a sociological
(A) Concept
(B) Fact
(C) Theory
(D) Technique
76. A caste system as a pure theoretical type is based upon
(A) Ascribed status
(B) Social status
(C) Achieved status
(D) Both Achieved and Ascribed status
77. Social class position in a true “open class” structure is based upon
(A) Ascribed criteria
(B) Race
(C) Family position
(D) Achieved criteria
78. A close connection between religion and economic forces was presented by
(A) Max Weber
(B) Karl Max
(C) Emile Durkheim
(D) Wright Mill
79. A large kinship group whose members inhabit one geographic area and believe they are descendant from a common area is known as
(A) Clan
(B) Tribe
(C) Kin group
(D) Class
80. A social condition in which values are conflicting, weak or absent is
(A) Assimilation
(B) Hawthorne effect
(C) Invasion
(D) Anomie
ANSWERS: SOCIOLOGY QUIZ PAGE-8
71. A
72. B
73. D
74. C
75. D
76. A
77. D
78. A
79. C
80. D

81. In theoretical field social research aims at
(A) finding problems of human being
(B) identifying delinquent behaviour
(C) reducing social conflict
(D) None of these
82. WID approach believes in
(A) Gender mainstreaming
(B) Gender Segregation
(C) Incorporating women in development activities
(D) None of these
83. Is Pakistan a signatory of CEDAW?
(A) Yes
(B) No
(C) Both ‘a & b’
(D) None of these
84. Human Rights pertain to caring for the rights of
(A) Women
(B) Men
(C) Minorities
(D) All of these
85. The essential function of punishment in society is
(A) Reform
(B) Revenge
(C) Affirmation of moral standards
(D) None of these
86. The most pervasive of the social processes are
(A) Cooperation
(B) Overt Conflict
(C) Competition
(D) None of these
87. The trend toward urbanization is most advanced in
(A) America
(B) England
(C) Japan
(D) None of these
88. In a highly intra-competitive situation, individual can guarantee the trust of peers by
(A) Self modesty
(B) Genuine goodwill
(C) Withholding praise of superior
(D) None of these
89. A counter culture
(A) Has to be against the existing cultural ethos/values
(B) May not be against the existing cultural ethos/values
(C) If different from the existing culture may never succeed to survive
(D) None of these
90. Family Laws Ordinance was passed for the first time in
(A) 1961
(B) 1973
(C) 1985
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY QUIZ
81. B
82. C
83. A
84. D
85. C
86. C
87. A
88. B
89. A
90. A

91. Those who cannot compete have no right for higher learning and must be refused accordingly who believed in the above thesis? (Social Darwinism)
(A) Augustus Comte
(B) Spencer
(C) Karl max
(D) None of these
92. Cultural Shock is caused by
(A) Playing is different role and getting role strain
(B) finding values, norms and customs against ones cultural socialization usually opposite to what one has been socialized in and they turn out to be dysfunctional
(C) Both (a) and (b)
(D) None of these
93. Society as a complex organization of parts that functions to fulfill the requirement a..’1d promote the needs of the whole, is a concept of
(A) Structural Functionalism
(B) Interaction School of thought
(C) Phenomenology
(D) None of these
94. The concepts of “Protestant” and “Bourgeoise” were presented by
(A) Talcat parson
(B) Karl Marx
(C) Max Weber
(D) Emile Durkheim
95. In “The Division of Labor in Society”, Emile Durkheim presented the idea of
(A) Mechanical & organic solidarity
(B) Social & psychological solidarity
(C) Physical & social solidarity
(D) Psychological & mechanical solidarity
96. The phenomena when educated and highly skilled people emigrate to a new country, their home country loses, is referred as
(A) Chain migration
(B) Life-time migration
(C) Brain Drain
(D) Mover
97. A social condition in which values are conflicting, weak or absent is called
(A) Assimilation
(B) Hawthorne effect
(C) Invasion
(D) Anomie
98. The item alien to the concept of mass is
(A) Vastness
(B) Anonymity
(C) Responsibility
(D) None of these
99. The exception to the typical application of endogamy is
(A) Tribe
(B) Kinship
(C) Race
(D) None of these
100. One of the following is alien to the concept of culture
(A) Religious ritual
(B) Changelessness
(C) Idealized ways of thinking and doing
(D) None of these
ANSWERS: SOCIOLOGY QUIZZES
91. B
92. B
93. A
94. B
95. A
96. C
97. D
98. C
99. B
100. B




English MCQs                           Finance MCQs                               Economics MCQs


Physics MCQs                           Education MCQs                             Biology MCQs


Computer MCQs                    Current Affairs MCQs                      General Knowledge MCQs


Pakistan Affairs MCQs     Chemistry MCQs             Islamic Study MCQs



Find more