Monday, 8 April 2019

Senior Auditor Test








The Senior Auditor (BS-16) Test by Federal Public Service Commission (FPSC) is consist of two sections:
  1. English Section
    Number of Questions: 20
  2. Professional Test Section
    Number of Questions: 80
  • Test Type: Objective (MCQs)
  • Total MCQs: 100
  • Time Allowed: 100 minutes
  • Negative Marking: NO


 Section-1 (English) Sample Questions


Eligibility
Second Class or Grade ‘C’ Bachelor’s Degree (14 year of Education) in Business Administration (Finance/ Accounting) / Commerce/ Economics/ Statistics/ Mathematics or equivalent from a University recognized by HEC. OR Second Class or Grade ‘C’ Bachelor’s degree with ICMA one year post graduate Certificate or CA (Foundation) or ACCA (knowledge level qualified).
Age Limit
20-28 years plus five (5) years general relaxation in upper age limit.

Syllabus: Senior Auditor Test

PART-I (ENGLISH SECTION) – 20 MARKS
Vocabulary, Grammar Usage, Sentence Structuring
PART-II (PROFESSIONAL TEST) – 80 MARKS
  • Accounting Principles & Procedures
  • Scrutiny of Record for Audit Purposes
  • Journal, Ledger & Cash Book
  • Preparation of Annual Budget
  • Adjustment & Depreciation
  • Financial Planning & Cost Accounting
  • Heads of Accounts, Re-appropriation of Funds and Supplementary Grant
  • Settlement of Audit Objections
  • Preparation of Pension Documents
  • Public Procurement Rules, 2004
  • Basic IT Knowledge






Computer MCQs


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

111. Name the error which you think to exist in the formula C=C*D/C.
(A) Logical
(B) Syntax
(C) Execution
(D) None of these
112. Which of the following statements transfers control unconditionally?
(A) GOTO
(B) FOR…NEXT
(C) IF THEN
(D) ON GOTO
113. The statement to reserve memory locations for an array M arranged in 12 columns and 20 rows may be ?
(A) DIM(12,20)
(B) DIMM(20,12)
(C) M(240)
(D) DIMM(12,20)
114. On execution of PRINT FIX(-6.83),the output will be ?
(A) 6
(B) 6.83
(C) –6
(D) –7
115. In BASIC LOG function refers to natural logarithm have Base ?
(A) 2
(B) 10
(C) 5
(D) e
116. An 8-bit address bus can address a memory of ?
(A) 1 Byte
(B) 8 Bytes
(C) 256 bits
(D) 256 Bytes
117. The number of colors a CGA monitor displays are ?
(A) 4
(B) 16
(C) 64
(D) 256
118. The radix of a computerized version of number (+0.66E–4) is ?
(A) 4
(B) 6
(C) 2
(D) 8
119. The programs which are permanent and stored in ROM are known as ?
(A) Utility Programs
(B) Firmware
(C) System softwares
(D) None of these
120. UNIVAC stands for ?
(A) Universal Automatic Computer
(B) Universal Array Computer
(C) Unvalued Automatic Computer
(D) Unique Automatic Computer
ANSWERS: COMPUTER MCQS
111. D
112. A
113. B
114. C
115. D
116. D
117. A
118. C
119. B
120. A

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 


Computer Quizzes


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

101. One of the first recognized calculating device was?
(A) Abacus
(B) Analytical engine
(C) Difference engine
(D) None of these
102. Pentium II is a __________ generation computer.
(A) second
(B) third
(C) fourth
(D) fifth
103. The first computer that used vacuum tubes was?
(A) Mark I
(B) ENIAC
(C) EDVAC
(D) UNIVAC
104. Which of the following is not a pointing device?
(A) Mouse
(B) Joystick
(C) Trackball
(D) None of these
105. The number of read/write heads for a hard disk of four platters are
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 16
106. Which of the following is a 16-bit code?
(A) BCD
(B) Unicode
(C) ASCII
(D) EBCDIC
107. Boolean algebra is also known as?
(A) Logical algebra
(B) Code algebra
(C) Switching algebra
(D) Digital algebra
108. The command that is not present on edit menu?
(A) Font
(B) GoTo
(C) Find
(D) Ctrl+z
109. First generation language uses?
(A) Pseudo code
(B) Binary code
(C) Mnemonics code
(D) Decimal code
110. In which of the flowchart symbols, the statement “IS A > B” is placed?
(A) Connector
(B) Rectangular
(C) Parallelogram
(D) Diamond
ANSWERS: COMPUTER QUIZZES
101. A
102. C
103. B
104. B
105. C
106. B
107. C
108. A
109. B
110. D

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 


Computer Quiz


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

91. The loop which never ends is called:
(A) Infinite loop
(B) Running loop
(C) Continuous loop
(D) Nested loop
92. Another term for a conditional operator is:
(A) Binary
(B) Iteration
(C) Selective
(D) Ternary
93. The total number of keywords in C are:
(A) 60
(B) 42
(C) 32
(D) 50
94. What does CIM stand for?
(A) Computer Integrated Manufacturing
(B) Copy In Memory
(C) Computer International Management
(D) Computer Intel Marketing
95. Which register normally functions as a 16-bit counter that controls the sequence in which the instructions are fetched from memory?
(A) PC
(B) IR
(C) DR
(D) DAR
96. Access time for most of memories is measured in:
(A) Microseconds
(B) Milliseconds
(C) Nanoseconds
(D) Megahertz
97. A database consists of various components called:
(A) Tools
(B) Properties
(C) Entities
(D) Objects
98. Which of the following terms is related to the features of cascading deletion?
(A) Data integrity
(B) Data redundancy
(C) Referential integrity
(D) Indexing
99. ATM stands for?
(A) Automatic Talking Machine
(B) Automatic Teller Machine
(C) Analog Teller Machine
(D) Automatic Ticketing Machine
100. Who is known as “Father of Computer Science”?
(A) Charles Babbage
(B) Howard Aiken
(C) Dr.Herman Hollerith
(D) Blaise Pascal
ANSWERS: COMPUTER QUIZ
91. A
92. D
93. C
94. A
95. A
96. C
97. D
98. C
99. B
100. A

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 


Computer MCQs


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

81. A primary key that consists of more than one attribute is called a
(A) Foreign key
(B) Composite key
(C) Multivalued key
(D) Global key
82. An attribute in database is also known as
(A) Tuple
(B) Relation
(C) Row
(D) Field
83. C language was developed by
(A) Van Neumann
(B) Dennis Ritchie
(C) Charles Babbage
(D) John Backus
84. A space in computer’s memory set aside for some data that can be changed is called
(A) Variable
(B) Constant
(C) Integer
(D) Floating Point
85. Which of the following components is used to convert first .c to first .exe?
(A) Compiler and header
(B) Header and linker
(C) Compiler and linker
(D) Compiler only
86. Which of the database objects allows to extract specific information from tables?
(A) Queries
(B) Forms
(C) Reports
(D) Records
87. The instructions that are given to the compiler before the beginning of actual program are:
(A) C statements
(B) Preprocessor directive
(C) Linking instructions
(D) C instructions
88. Which key combination is used to run C program:
(A) Alt+F9
(B) Ctrl+S
(C) Alt+F5
(D) Ctrl+F9
89. Different attributes in two different tables having same name are referred to as
(A) Acronym
(B) Synonym
(C) Homonym
(D) Mutually exclusive
90. SQL is a/an
(A) Unstructured language
(B) Structured language
(C) Object oriented language
(D) Software
ANSWERS: COMPUTER MCQS
81. B
82. D
83. B
84. A
85. C
86. A
87. B
88. D
89. C
90. B

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 


Computer Quizzes


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

71. The software used for workgroup computing is called
(A) Shareware
(B) Freeware
(C) Groupware
(D) Both A and B
72. Which of the following standards were developed without any formal planning?
(A) De Facto
(B) De Jure
(C) ISO
(D) Both A and B
73. Which of the following is LAN protocol?
(A) Ethernet
(B) ARCnet
(C) Token Ring
(D) All
74. Which one is the Bottom-most layer of OSI model?
(A) Data link
(B) Physical
(C) Network
(D) Transport
75. Data is transmitted block-by-block in ___________ transmission.
(A) Digital
(B) Analog
(C) Synchronous
(D) Asynchronous
76. An important property of fiber optic is
(A) Refraction
(B) Reflection
(C) Interface
(D) None Of These
77. The process to convert analog signals into digital signals is called
(A) Modulation
(B) Demodulation
(C) Digitization
(D) Conversion
78. Which of the following memories can be re-written by using electrical devices?
(A) PROM
(B) ROM
(C) EEPROM
(D) EPROM
79. ___________ virus is a polymorphic virus. Polymorphic means “changes nature with passage of time”.
(A) Redlof
(B) Torjan Horse
(C) Chernobal
(D) Logic Bomb
80. Which of the following protocols is used by World Wide Web(www)?
(A) TCP/IP
(B) Ethernet
(C) FTP
(D) HTTP
ANSWERS: COMPUTER QUIZZES 
71. C
72. A
73. D
74. B
75. C
76. A
77. B
78. C
79. A
80. D

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 


Computer Quiz


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

61. The most widely used code for representing characters in computers is
(A) ASCII
(B) BCD
(C) EBCDIC
(D) None Of These
62. The type of reader commonly used to read bank cheques is
(A) OPtical-mark reader
(B) Magnetic-ink reader
(C) Bar-code reader
(D) None Of These
63. Which of the following devices stores instructions that help the computer startup?
(A) Keyboard
(B) RAM
(C) ROM
(D) Hard disk
64. The computer can move data and instructions between storage and memory as needed, in a process called
(A) Volatility
(B) Swapping
(C) Pipelining
(D) Exchanging
65. When you press a key, which device notifies the system software?
(A) Keyboard
(B) Keyboard Controller
(C) Keyboard Buffer
(D) Keyboard Handler
66. DOS was introduced by
(A) IBM
(B) Xerox
(C) Microsoft
(D) Bell labs
67. Which of the following operating system is based on open-source software?
(A) UNIX
(B) Windows 2000
(C) Windows NT
(D) Linux
68. The amount of time taken by a device to begin reading data is called
(A) Seek time
(B) Read time
(C) Access time
(D) Write time
69. The RAID technology that contributes to fault tolerance is called
(A) Disk mirroring
(B) Tolerant computing
(C) Data striping
(D) None Of These
70. MAN stands for?
(A) Metropolitan Arranged Network
(B) Marked Area Network
(C) Manufactured Arrangements of Networks
(D) Metropolitan Area Network
ANSWERS: COMPUTER QUIZ
61. A
62. B
63. C
64. B
65. B
66. A
67. D
68. C
69. A
70. D

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 


Computer Science MCQs


Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

51. Which technology is used in compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Electro Magnetic
(D) Laser
52. Operating system, editors and debuggers come under?
(A) System software
(B) Application software
(C) Utilities
(D) None Of These
53. Which one is the Low-Level language?
(A) Visual Basics
(B) Java
(C) Assembly
(D) C++
54. A modulator is used to convert:
(A) Digital signals into analog signals
(B) Analog signals into digital signals
(C) Both A and B
(D) None Of These
55. Which one is a Dot Matrix printer?
(A) Laser Printer
(B) Inkjet Printer
(C) Impact Printer
(D) Drum Printer
56. CRT stands for?
(A) Cathode Rays Tube
(B) Clarity Rays Tube
(C) Crystal Rays Tube
(D) None Of These
57. A computer program that translates one statement of program instructions at a time into machine language is called
(A) CPU
(B) Interpreter
(C) Compiler
(D) Simulator
58. NTFS stands for?
(A) New Trend File Saving
(B) Network File Saving
(C) New Technology File System
(D) None Of These
59. In MS Windows key F1 is mostly used for
(A) Help
(B) Exit
(C) Save
(D) Refresh
60. 1 Gigabyte is equal to
(A) 1024 bits
(B) 1024 bytes
(C) 1024 kilobytes
(D) 1024 megabytes
ANSWERS: COMPUTER SCIENCE MCQS
51. D
52. A
53. C
54. A
55. C
56. A
57. B
58. C
59. A
60. D

Page: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 

Find more