Saturday, 27 April 2019

Biology MCQs page 9


Basic Biology Quiz




Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

81. Which structure is involve in gaseous exchange of plants
(A) stomata
(B) lenticels
(C) cuticle
(D) all of these
82. Common feature of human and insect trachea is
(A) non-collapsiable wall
(B) supporting rings
(C) ectodermal origin
(D) endodermal origin
83. Vomiting occurs due to
(A) constipation
(B) diarrhoea
(C) antiperistalsis
(D) peristalsis
84. Photosynthetic prokaryotes lack
(A) ribosomes
(B) chloroplast
(C) cell-membrane
(D) vacuole
85. Which of the following organ is because of absence of teeth in birds
(A) crop
(B) syrinx
(C) stomach
(D) gizzard
86. The scientific name of jelly fish is
(A) Aurelia
(B) Madrepore
(C) Actinia
(D) Obelia
87. In which plants leaves are always in whorls
(A) lycopsids
(B) psilopsids
(C) sphenopsids
(D) pteropsids
88. In bacterial and viral infection, their is increase in number of
(A) platelets
(B) RBC’s
(C) antibodies
(D) WBC’s
89. In plants, which are involved in testa formation
(A) tracheids
(B) sclereids
(C) sclerenchyma
(D) none of these
90. The etiolated plants lack
(A) chlorophyll
(B) xanthophyll
(C) caroteins
(D) none of these
ANSWERS: BASIC BIOLOGY QUIZ
81. D
82. A
83. C
84. B
85. D
86. A
87. C
88. D
89. B
90. A


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Biology MCQs page 8


MCQs of Biology




Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

71. Glyoxisomes contain enzymes for
(A) glyoxylate cycle
(B) glycolate cycle
(C) Calvin cycle
(D) none of these
72. Vacuoles serve to
(A) expand the plant cells
(B) sites for storage
(C) both in expansion and storage
(D) non-specific function
73. An isolated virus is not considered living since it
(A) separate into two parts
(B) cannot metabolize
(C) rapidly looses its genome
(D) all of these
74. The predominant phycobilin pigment in cyanobacteria which is of blue colour is
(A) phycoerythrin
(B) phycocyanin
(C) fucocyanin
(D) fucoxanthin
75. Deafness is caused by misuse of
(A) penicillin
(B) tetracycline
(C) paracetamol
(D) streptomycin
76. Cell envelope does not include
(A) capsule
(B) slime layer
(C) cell wall
(D) cell membrane
77. Coenocytes is a fungal body which is
(A) multi-nucleate aseptate
(B) multi-nucleate septate
(C) uni-nucleate septate
(D) uni-nucleate aseptate
78. Bryophytes are
(A) all heterosporous
(B) all homosporous
(C) mostly homosporus
(D) none of these
79. Nephridia are excretory organs in
(A) round worms
(B) lizard
(C) earth worm
(D) planaria
80. Which one is harmful mollusc
(A) slug
(B) snail
(C) oyester
(D) star fish
ANSWERS: MCQS OF BIOLOGY
71. A
72. C
73. B
74. B
75. D
76. D
77. A
78. B
79. C
80. A

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 



Biology MCQs page 7


Biology Questions




Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

61. Starch is richly present in
(A) onion
(B) apple
(C) cereals
(D) tomato
62. Plants having foreign DNA are known as
(A) genetic plants
(B) recombinant plants
(C) cultured plants
(D) transgenic plants
63. Which of the following kinds of atom do not occur in carbohydrates
(A) carbon
(B) hydrogen
(C) nitrogen
(D) oxygen
64. The basic framework of all types of membranes are
(A) lipoproteins
(B) glycoproteins
(C) proteoglycans
(D) nucleoproteins
65. Single membrane bounded organelle is
(A) nucleus
(B) lysosome
(C) ribosome
(D) none of these
66. Irregular grape like cluster of bacilli is called
(A) diplo bacilli
(B) strepto bacilli
(C) staphylo bacilli
(D) none of these
67. It is generally accepted that plants arose from ancestral
(A) green algae
(B) fungi
(C) bacteria
(D) all of these
68. Main energy reserves in the case of green algae are
(A) glycogen
(B) sucrose
(C) glucose
(D) starch
69. The chief component of the cell wall of the majority of fungi is
(A) pectin
(B) chitin
(C) lignin
(D) cellulose
70. After pollination the pollens are transferred to which part of the flower
(A) ovary
(B) style
(C) stigma
(D) none of these
ANSWERS: BIOLOGY QUESTIONS
61. C
62. D
63. C
64. A
65. B
66. C
67. A
68. D
69. B
70. C


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Biology MCQs page 6



Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

51. Recombinant DNA is introduced in to host cell by means of
(A) phage
(B) vector
(C) bacteria
(D) enzyme
52. In cystic fibrosis, the patient lacks a gene that codes for trans-membarene carrier of
(A) sodium ion
(B) carbon dioxide
(C) chloride ion
(D) potassium ion
53. Which gene is located on linkage group number 11 in man
(A) sickle cell anemia
(B) leukemia
(C) albinism
(D) all of these
54. In birds the sex is determined by the type of
(A) sperm
(B) autosomes
(C) egg
(D) none of these
55. In RNA nucleotides are attached by
(A) peptide bonds
(B) hydrogen bonds
(C) covalent bond
(D) phosphodiester bond
56. The chromosome is
(A) gene
(B) genes + protein
(C) DNA + genes
(D) gene + protein
57. The human body contains water
(A) 60-80%
(B) 70-90%
(C) 75-95%
(D) 80-90%
58. Environment is a source of
(A) food
(B) shelter
(C) clothing
(D) all of these
59. Fresh water ecosystem covers
(A) 2%
(B) 1%
(C) 3%
(D) 5%
60. Foul smell in lake is produced by
(A) algae
(B) bacteria
(C) fungi
(D) all of these
ANSWERS: BIOLOGY MCQS
51. B
52. C
53. D
54. C
55. D
56. B
57. B
58. D
59. B
60. D

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Biology MCQs page 5


Biology Quizzes




Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

41. ‘Cassia fistula’ is the scientific name of
(A) amaltas
(B) rose
(C) onion
(D) tomato
42. Phage virus consists of head and
(A) thorax
(B) neck
(C) tail
(D) none of these
43. Bacteria without any flagella are called
(A) monotrichous
(B) atrichous
(C) peritrichous
(D) lophotrichous
44. Protists have been evolved from
(A) animals
(B) plants
(C) fungi
(D) prokaryotes
45. Algae differ from plants in that the sex organs in algae are
(A) multicellular
(B) unicellular
(C) acellular
(D) none of these
46. Fungi can absorb food from the substrate because the have
(A) sporangium
(B) spores
(C) rhizoids
(D) stalk
47. A seed may be defined as a fertilized
(A) egg
(B) ovary
(C) ovule
(D) embryo
48. Platyhelminthes means
(A) round worms
(B) flat worms
(C) tape worms
(D) pin worms
49. The first land vertebrates were
(A) dipnoi
(B) amphibia
(C) reptilia
(D) aves
50. All life on planet earth is powered by
(A) solar energy
(B) thermal energy
(C) tidal energy
(D) kinetic energy
ANSWERS: BIOLOGY QUIZZES
41. A
42. C
43. B
44. D
45. B
46. C
47. C
48. B
49. B
50. A


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Biology MCQs page 4


Biology Quiz




Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

31. Which one is abundant in lymph
(A) oxygen
(B) lipids
(C) water
(D) proteins
32. Jaws without teeth are found in found in
(A) birds
(B) reptiles
(C) fish
(D) none of these
33. Male reproductive part of flower is
(A) stigma
(B) stamen
(C) carpel
(D) ovule
34. Coordination in plants is by
(A) nervous system
(B) enzymes
(C) hormones
(D) roots
35. The simplest fatty acid is
(A) palmitic acid
(B) butyric acid
(C) oleic acid
(D) acetic acid
36. All enzymes are protein which are
(A) globular
(B) fibrous
(C) helical
(D) all of these
37. Cilia are produced from
(A) mitochondria
(B) cell-membrane
(C) centriole
(D) cytoplasm
38. Which of the following disease is not caused by virus
(A) T.B
(B) AIDS
(C) HIV
(D) flu
39. Which of the following is a filamentous alga
(A) ulva
(B) chlorella
(C) acetabularia
(D) spirogyra
40. Which of the following is not sac fungi
(A) truffles
(B) yeasts
(C) mushrooms
(D) morels
ANSWERS: BIOLOGY QUIZ
31. D
32. A
33. B
34. C
35. D
36. A
37. C
38. A
39. D
40. C


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Biology MCQs page 3


Biology Quizzes


Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Page-3. Find answers to the questions at the bottom of the page.

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

21. Which is a parasitic plant
(A) cuscuta
(B) rose
(C) ferns
(D) mosses
22. True roots absent in
(A) ferns
(B) bryophytes
(C) gymnosperms
(D) angiosperms
23. The mechanism for ATP synthesis is
(A) chemosynthesis
(B) photosynthesis
(C) phosphorylation
(D) chemiosmosis
24. Enzyme present in the saliva is
(A) lipase
(B) trypsin
(C) ptyalin
(D) invertase
25. Nitrogen is present in
(A) carbohydrates
(B) proteins
(C) lipids
(D) carbonates
26. The food is ground in the cockroach in
(A) mesenteron
(B) crop
(C) gizzard
(D) intestine
27. Operculum is present in
(A) bony fish
(B) sea fish
(C) cartilaginous fish
(D) none of these
28. In which animal respiratory surface are found in more than one organ
(A) birds
(B) human
(C) fish
(D) frog
29. The heart is enclosed in a membrane called
(A) pleura
(B) pericardium
(C) peritoneum
(D) epithelium
30. From right ventricle blood is pushed into
(A) pulmonary trunk
(B) brain
(C) aorta
(D) body
ANSWERS: BIOLOGY QUIZZES
21. A
22. B
23. D
24. C
25. B
26. C
27. A
28. D
29. B
30. A


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Biology Quiz page 2



Biology Multiple Choice Questions (MCQs) Page-2. Find answers to the questions at the bottom of the page.

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

11. Starch is converted into maltose by
(A) diastase
(B) invertase
(C) maltase
(D) amylase
12. Co-enzyme is often formed from
(A) lipid
(B) protein
(C) inorganic ion
(D) vitamin
13. Messenger RNA is formed in
(A) nucleus
(B) chloroplast
(C) mitochondria
(D) none of these
14. Number of chromosomes in E.coli
(A) 4
(B) 6
(C) 3
(D) 1
15. Protein factory is
(A) nucleus
(B) ribosome
(C) golgi complex
(D) centriole
16. Smallest disease causing agents in plants are
(A) virion
(B) mycoplasma
(C) viroids
(D) prions
17. The major cell infected by the HIV is lymphocyte
(A) helper-T
(B) B
(C) both T and B
(D) none of these
18. Pigment present in red algae is
(A) fucoxanthin
(B) phycocyanin
(C) phycoerythrin
(D) bilirubin
19. Nutrition in fungi is
(A) photosynthetic
(B) chemosynthetic
(C) completely parasitic
(D) absorptive heterotrophs
20. Fungi resemble plants because they lack
(A) cell wall
(B) cytoplasm
(C) centriole
(D) nucleus
ANSWERS: BIOLOGY QUIZ
11. A
12. B
13. A
14. D
15. B
16. C
17. A
18. C
19. D
20. C


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 

Find more