Wednesday, 10 April 2019

English Vocabulary Preparation







English Vocabulary List


Important English vocabulary lists with meaning, sentences and Urdu meaning. Each list contains ten words. Take test after learning these words and improve your vocabulary for different exams and reading skills.

 List – 1           Take Test

 List – 2           Take Test

 List – 3           Take Test

 List – 4           Take Test

 List – 5           Take Test

 List – 6           Take Test

 List – 7           Take Test

 List – 8           Take Test

 List – 9           Take Test

 List – 10          Take Test

 List – 11          Take Test

 List – 12          Take Test

 List – 13          Take Test

 List – 14          Take Test

 List – 15          Take Test




English MCQs                           Finance MCQs                               Economics MCQs


Physics MCQs                           Education MCQs                             Biology MCQs


Computer MCQs                    Current Affairs MCQs                      General Knowledge MCQs















English Vocabulary Test-15

LIST-15 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. ANODYNE
(A) ridiculous
(B) bland
(C) attacking
(D) justify
2. ABSURD
(A) ridiculous
(B) criticism
(C) urgent
(D) praise
3. NEPOTISM
(A) agreement
(B) friendship
(C) favouritism
(D) justification
4. POTABLE
(A) selective
(B) mobile
(C) adjustable
(D) drinkable
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
5. VINDICATE
(A) blamed
(B) justify
(C) unjustify
(D) imprison
6. OPPROBRIUM
(A) acclaim
(B) criticism
(C) conundrum
(D) detail
7. TACIT
(A) obedient
(B) rude
(C) instruction
(D) unspoken
Fill in the blanks with suitable choices.
8. He was __________ to give this confessional statement.
(A) absurd
(B) coerced
(C) onslaught
(D) imprisoned
9. The front-line soldiers survived the __________ by the enemy.
(A) nepotism
(B) bland
(C) onslaught
(D) panacea
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(B) 2(A) 3(C) 4(D) 5(C) 6(A) 7(C) 8(B) 9(C)

English Vocabulary Test-14

LIST-14 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. FRIGHTENED
(A) afraid
(B) aggressive
(C) scuffle
(D) enemy
2. FALLOW
(A) old friend
(B) sphere
(C) unused
(D) to face
3. JETTISON
(A) engine
(B) thread
(C) endanger
(D) discard
4. JEOPARDIZE
(A) weak
(B) endanger
(C) uncertain
(D) unimportant
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
5. TURBID
(A) muddy
(B) clean
(C) rude
(D) bankrupt
6. DESTITUTE
(A) very poor
(B) confront
(C) affront
(D) affluent
7. UNPREPOSSESSING
(A) attractive
(B) unattractive
(C) impending
(D) imminent
Fill in the blanks with suitable choices.
8. The speech delivered by him was a/an __________ to the local community.
(A) affluent
(B) affront
(C) confront
(D) impart
9. She knew that she had to __________ her mistake.
(A) affluent
(B) affront
(C) confront
(D) qualified
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(A) 2(C) 3(D) 4(B) 5(B) 6(D) 7(A) 8(B) 9(C)

English Vocabulary Test-13

LIST-13 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. IMPART
(A) part
(B) impartial
(C) stop
(D) convey
2. IMPEDIMENT
(A) impeachment
(B) obstacle
(C) following
(D) betterment
3. EXIGENT
(A) urgent
(B) extra
(C) proven
(D) careful
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
4. BLEAK
(A) dark
(B) open
(C) propitious
(D) future
5. CAUTIONS
(A) careful
(B) careless
(C) brave
(D) coward
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
6. LION : CARNIVOROUS
(A) tiger : fast
(B) wild : jungle
(C) cow : harbivorous
(D) cat : family
Fill in the blanks with suitable choices.
7. Job in this department __________ a lot of hard work.
(A) bears
(B) exigence
(C) entails
(D) curtails
8. We are running out of time, we need to __________ the discussion.
(A) bear
(B) exigent
(C) entail
(D) curtail
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(D) 2(B) 3(A) 4(C) 5(B)
6(C) Lion is Carnivorous (meat eater), and Cow is Herbivorous (grass eater).
7(C) 8(D)

English Vocabulary Test-12

LIST-12 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. CALAMITY
(A) calmness
(B) proximity
(C) disaster
(D) secretive
2. CAGEY
(A) secretive
(B) cage
(C) rude
(D) bold
3. ABERRATION
(A) pardon
(B) to criticize
(C) weakness
(D) unacceptable
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
4. PRAGMATIC
(A) realistic
(B) unrealistic
(C) dirty
(D) clean
5. IMPERTINENT
(A) noble
(B) stubborn
(C) rude
(D) obedient
6. INDIGENOUS
(A) wire
(B) active
(C) native
(D) imported
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
7. CHIDE : PILLORY
(A) attract : fascinate
(B) rude : behaviour
(C) point : location
(D) happy : victory
Choose the correct answer from the given options.
8. His explanation is __________ to the complain made against him.
(A) confused
(B) evasive
(C) objectionable
(D) judicious
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(C) 2(A) 3(D) 4(B) 5(D) 6(D)
7(A) Pillory is an extreme form of Chide, as fascinate is an extreme form of attract.
8(B)

English Vocabulary Test-11

LIST-11 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. ANOMALY
(A) to improve
(B) irregularity
(C) hidden
(D) weak
2. ABSTRUSE
(A) weak
(B) brave
(C) confident
(D) difficult
3. BALEFUL 
(A) threatening
(B) lazy
(C) motivational
(D) friendly
4. PARANORMAL
(A) artificial
(B) powerful
(C) super-natural
(D) poor
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
5. CAPRICIOUS
(A) shaky
(B) poor
(C) rich
(D) determined
6. IMPECUNIOUS
(A) poor
(B) rich
(C) laziness
(D) uncanny
7. FEEBLE
(A) strong
(B) weak
(C) week
(D) clean
8. AMIABLE
(A) lazy
(B) active
(C) friendly
(D) unfriendly
Fill in the blanks with suitable choices.
9. She was totally __________ by the personal question during interview.
(A) capricious
(B) feeble
(C) bewildered
(D) bewitched
10. He was completely __________ by her beauty and style.
(A) capricious
(B) feeble
(C) bewildered
(D) bewitched
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(B) 2(D) 3(A) 4(C) 5(D)
6(B) 7(A) 8(D) 9(C) 10(D)

English Vocabulary Test-10

LIST-10 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. APART
(A) past
(B) join
(C) separate
(D) to improve
2. BEDLAM
(A) probity
(B) chaos
(C) temporary
(D) democracy
3. AROMATIC
(A) anarchist
(B) economic
(C) concealed
(D) fragrant
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
4. AMELIORATE : DETERIORATE
(A) betterment : improve
(B) bad : worse
(C) friend : foe
(D) hide : separate
5. AUSPICIOUS : PROMISING
(A) feckless : careless
(B) careless : careful
(C) good : bad
(D) cold : winter
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
6. TRANSIENT
(A) temporary
(B) permanent
(C) open
(D) transparent
7. CONCEAL
(A) to hide
(B) favourable
(C) reveal
(D) concord
8. PROBITY
(A) clean
(B) dirty
(C) honesty
(D) dishonesty
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(C) 2(B) 3(D)
4(C) Ameliorate (to improve) and Deteriorate (to make worse) are opposite. Similarly, Friend and Foe (enemy) are opposite.
5(A) Auspicious (favorable) and Promising (favorable) are synonym. Similarly, Feckless (careless) and careless are synonym.
6(B) 7(C) 8(D)

English Vocabulary Test-9

LIST-9 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. INSOLVENT
(A) bankrupt
(B) rude
(C) powerful
(D) indirect
2. COGENT
(A) bold
(B) rude
(C) convincing
(D) aware
3. FRIGHTENED
(A) afraid
(B) confused
(C) coward
(D) reluctant
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
4. COGNIZANCE
(A) awareness
(B) ignorance
(C) reference
(D) importance
5. FEEBLE
(A) unused
(B) interested
(C) uninterested
(D) powerful
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
6. RUDE : INSOLENT
(A) smile : amusement
(B) walk : run
(C) country : capital
(D) language : graphic
7. AGGRAVATE : ALLEVIATE
(A) powerful : effective
(B) fallow : fellow
(C) day : night
(D) relations : hostile
Fill in the blanks with suitable choices.
8. Only a few countries have enough weapons to __________ rest of the world.
(A) ameliorate
(B) derail
(C) integral
(D) annihilate
9. She has a/an __________ books on poetry in her personal library.
(A) eclectic
(B) affective
(C) effective
(D) neophyte
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(A) 2(C) 3(A) 4(B) 5(D)
6(B) insolent is an extreme form of rude, as run is an extreme form of walk.
7(C) aggravate and alleviate are opposite as day and night are opposite.
8(D) 9(A)

English Vocabulary Test-8

LIST-8 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. AGONIZING
(A) bold
(B) risky
(C) painful
(D) skilled
2. DICEY
(A) bold
(B) risky
(C) happiness
(D) skilled
3. DISCERN
(A) stern
(B) belittle
(C) to degrade
(D) to recognize
4. AUDACIOUS 
(A) bold
(B) rude
(C) strange
(D) belittle
5. DISPARAGE
(A) bold
(B) rude
(C) strange
(D) belittle
6. CURATIVE
(A) effective
(B) hostile
(C) healing
(D) sorrowful
7. DEXTEROUS
(A) bold
(B) risky
(C) painful
(D) skilled
8. DISPASSIONATE
(A) passionate
(B) impartial
(C) zealot
(D) neophyte
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(C) 2(B) 3(D) 4(A) 5(D) 6(C) 7(D) 8(B)

English Vocabulary Test-7

LIST-7 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. ANNOY
(A) effective
(B) hatred
(C) suppress
(D) bother
2. CONJOIN
(A) hesitation
(B) guess
(C) to join together
(D) to prevent
3. CONJECTURE
(A) hesitation
(B) guess
(C) inclination
(D) to prevent
4. EFFICACY
(A) effectiveness
(B) hostility
(C) front side
(D) sorrowful
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
5. DISSEMINATE
(A) haughty
(B) ebullient
(C) suppress
(D) discord
6. OBSEQUIOUS
(A) haughty
(B) disinclined
(C) agile
(D) clumsy
7. SATURNINE
(A) judas
(B) inclined
(C) vilification
(D) ebullient
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(D) 2(C) 3(B) 4(A) 5(C) 6(A) 7(D)

English Vocabulary Test-6

LIST-6 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. DISCLOSE
(A) closed
(B) hatred
(C) reveal
(D) just open
2. ANIMOSITY
(A) hesitation
(B) hostility
(C) disagreement
(D) moisture
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
3. CONCORD
(A) agreement
(B) concoct
(C) hesitation
(D) discord
4. RELUCTANT
(A) inclined
(B) disinclined
(C) agile
(D) clumsy
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
5. AIRPLANE : HANGER
(A) automobile : garage
(B) ship : seaport
(C) train : station
(D) bus : bus stop
6. FELICITY : SORROW
(A) smile : amusement
(B) anger : frown
(C) running : tired
(D) agility : clumsiness
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(C) 2(B) 3(D) 4(A)
5(A) airplanes are kept in hanger as automobiles are kept in garage.
6(D) felicity and sorrow are opposite as agility and clumsiness are opposite.

English Vocabulary Test-5

LIST-5 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. VENTURESOME
(A) daring
(B) fleeting
(C) evanescent
(D) traitor
2. EVANESCENT
(A) extraneous
(B) fleeting
(C) evanescent
(D) traitor
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
3. JUDAS
(A) relevant
(B) irrelevant
(C) traitor
(D) faithful
4. EXTRANEOUS
(A) relevant
(B) irrelevant
(C) traitor
(D) faithful
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
5. SEISMOGRAPH : EARTHQUAKE
(A) water : tsunami
(B) electricity : voltage
(C) thermometer : temperature
(D) snow : drift
6. JOY : ECSTACY
(A) like : dislike
(B) interest : fascinate
(C) information : privacy
(D) join : conjoin
Fill in the blanks with suitable choices.
7. He was __________ from all charges leveled against him.
(A) apprehended
(B) judged
(C) enigmatic
(D) exonerated
8. Fares are __________ high in this city.
(A) fascinatedly
(B) extraneously
(C) exorbitantly
(D) passionately
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(A) 2(B) 3(D) 4(A)
5(C) seismograph is an instrument used to measure earthquake, as thermometer is an instrument used to measure temperature.
6(B) ecstasy is an extreme form of joy, as fascinate is an extreme form of like.
7(D) 8(C)

LIST-4 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. COSSET
(A) honor
(B) maze
(C) pamper
(D) tearful
2. LABYRINTH
(A) honor
(B) maze
(C) greed
(D) tearful
3. LACHRYMOSE
(A) honor
(B) morose
(C) greed
(D) tearful
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
4. OPPROBRIUM
(A) laziness
(B) honor
(C) puzzle
(D) tearful
5. ZEAL
(A) apathy
(B) bravery
(C) nadir
(D) wisdom
6. ZENITH
(A) apathy
(B) bravery
(C) nadir
(D) wisdom
Fill in the blanks with suitable choices.
7. I thought my answer was correct, but it was __________.
(A) erroneous
(B) exorbitant
(C) exonerate
(D) exodus
8. Because of gas leakage on a large scale, there was a/an __________ from this city last year.
(A) erroneous
(B) exorbitant
(C) exonerate
(D) exodus
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(C) 2(B) 3(D) 4(B) 5(A) 6(C) 7(A) 8(D)

English Vocabulary Preparation Test

LIST-3 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. VENERATE
(A) deny
(B) revere
(C) truthfulness
(D) carelessness
2. DISAVOW
(A) deny
(B) revere
(C) truthfulness
(D) carelessness
3. VERACITY
(A) revere
(B) carefulness
(C) truthfulness
(D) carelessness
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
4. SEDULITY
(A) disparage
(B) largess
(C) truthfulness
(D) carelessness
5. CUPIDITY
(A) disparage
(B) largess
(C) truthfulness
(D) carelessness
Fill in the blanks with suitable choices.
6. As a result of the __________, no one can trade with this country.
(A) enigma
(B) embargo
(C) vicious
(D) voracious
7. Hyena is a __________ animal.
(A) enigma
(B) embargo
(C) vicious
(D) voracious
8. In spite of extensive research, formula for generating prime numbers is still a/an
(A) enigma
(B) embargo
(C) vicious
(D) voracious
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY PREPARATION TEST
1(B) 2(A) 3(C) 4(D) 5(B) 6(B) 7(C) 8(A)

English Vocabulary List Test

LIST-2 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. VILIFY
(A) hatred
(B) adumbrate
(C) slander
(D) malign
2. ADUMBRATE
(A) hatred
(B) outline
(C) corpse
(D) dead body
3. CADAVER
(A) hatred
(B) outline
(C) corpse
(D) friendship
Choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
4. CACOPHONY
(A) euphony
(B) cadaver
(C) hatred
(D) voracious
5. ENMITY
(A) euphony
(B) cadaver
(C) hatred
(D) friendship
Fill in the blanks with suitable choices.
6. Nowadays __________ attacks are common in the politics, and people do not bother to tell lie.
(A) skilled
(B) voracious
(C) slanderous
(D) biased
7. He is a __________ person, he eats all the time.
(A) skilled
(B) voracious
(C) slanderous
(D) biased
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY LIST TEST
1(D) 2(B) 3(C) 4(A) 5(D) 6(C) 7(B)

English Vocabulary Test

LIST-1 TEST


Choose the word that is most nearly similar in meaning to the word in capital letters.
1. BESEECH
(A) starving
(B) implore
(C) weak
(D) highly skilled
2. RAVENOUS
(A) starving
(B) voracious
(C) easily broken
(D) highly skilled
Choose the pair of words that best expresses a relationship similar to that expressed in the pairs of words in capital.
3. INTEREST : USURY
(A) frugal : fragile
(B) enmity : friend
(C) sand : dune
(D) frugality : parsimony
Fill in the blanks with suitable choices.
4. Kindly ask him to play the piano, he is a __________ pianist.
(A) fragile
(B) virtuoso
(C) voracious
(D) vulnerable
5. Please be careful, the luggage contains __________ items.
(A) fragile
(B) virtuoso
(C) voracious
(D) vulnerable
6. Due to gas leakage, all people especially children are
(A) fragile
(B) virtuoso
(C) vulnerable
(D) voracious
ANSWERS: ENGLISH VOCABULARY TEST
1(B) 2(A) 3(D) 4(B) 5(A) 6(C)

English Vocabulary-15

LIST – 15


 acclaim
to praise
 Acclaim Urdu Meaning
 absurd
ridiculous and illogical
 Absurd Urdu Meaning
 nepotism
favouritism, giving unfair advantage to friends or family
 Nepotism Urdu Meaning
 potable
drinkable
 Potable Urdu Meaning
 anodyne
bland, understanding and agreement
 Anodyne Urdu Meaning
 coerce
to force someone to do/say something
 Coerce Urdu Meaning
 vindicate
justify, free form blame
 Vindicate Urdu Meaning
 onslaught
strong attack, violent attack
 Onslaught Urdu Meaning
 opprobrium
severe criticism
 Opprobrium Urdu Meaning
 tacit
unspoken, suggested/instructed indirectly
 Tacit Urdu Meaning

Find more