Saturday, 20 April 2019


Islamic History Quizzes


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

111. Surah means city of ?
(A) Flower
(B) Peace
(C) Rocks
(D) Refuge
112. ___________ Verses were reveled in the first wahy.
(A) Four
(B) Five
(C) Six
(D) Seven
113. Namaz commanded in quran for ______________ times.
(A) 500
(B) 600
(C) 700
(D) 800
114. Hazrat ____________ was the first Hafiz of the Holy Quran.
(A) Abu Bakar
(B) Umar
(C) Usman
(D) Ali
115. Hazrat ___________ proposed the compilation of Holy Quran.
(A) Abu Bakar
(B) Umar
(C) Usman
(D) Ali
116. City of __________ is mentioned in Holy Quran.
(A) Makkah
(B) Baghdad
(C) Rome
(D) Tehran
117. Surah ___________ is known as Heart of Quran.
(A) Rahman
(B) Ankaboot
(C) Falaq
(D) Yaseen
118. Surah __________ is known as beauty of Quran.
(A) Yaseen
(B) Rahman
(C) Kausar
(D) Hujrat
119. Subject of Holy Quran is ?
(A) Universe
(B) Earth
(C) Animal
(D) Human
120. Hazrat ___________ accepted Islam first in Women.
(A) Amina
(B) Khadija
(C) Hafsa
(D) Ruqya
ANSWERS: ISLAMIC HISTORY QUIZZES
111(D) 112(B) 113(C) 114(C) 115(B)
116(C) 117(D) 118(B) 119(D) 120(B)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |


Islamic History Quiz


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

101. Hazrat __________ had knowledge of dreams.
(A) Umar
(B) Abu Bakar
(C) Usman
(D) Ali
102. Hazrat ___________ added 2nd Azan for Friday prayers.
(A) Abu Bakar
(B) Umar
(C) Usman
(D) Ali
103. Atique is the title of ?
(A) Hazrat Abu Bakar
(B) Hazrat Umar
(C) Hazrat Usman
(D) Hazrat Ali
104. Hazrat __________ established Department of Police.
(A) Hazrat Abu Bakar
(B) Hazrat Umar
(C) Hazrat Usman
(D) Hazrat Ali
105. Ghani was the title of Hazrat _________ (RA).
(A) Abu Bakar
(B) Umar
(C) Usman
(D) Ali
106. Hazrat ____________ has the title the gateway to knowledge.
(A) Abu Bakar
(B) Umar
(C) Usman
(D) Ali
107. For 18 years Hazrat _____________ suffered from skin disease.
(A) Musa A.S
(B) Ayub A.S
(C) Haroon A.S
(D) Essa A.S
108. Hazrat ____________ is known as the first Dervish.
(A) Abu Bakar
(B) Abu Lahab
(C) Abu Jehl
(D) Zirr Ghaffari
109. First census of Islamic world in __________ period.
(A) Abu Bakar’s
(B) Umar’s
(C) Usman’s
(D) Ali’s
110. Shaikh Abdul Qadir Jilani is buried at ?
(A) Baitulmuqadas
(B) Tehran
(C) Trablas
(D) Baghdad
ANSWERS: ISLAMIC HISTORY QUIZ
101(B) 102(C) 103(A) 104(B) 105(C)
106(D) 107(B) 108(D) 109(B) 110(D)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |


Islamic History MCQs


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

91. Daughter of Hazrat Umer (R.A) who married to Prophet Muhammad (PBUH) was ?
(A) Ayesha
(B) Summaya
(C) Fatima
(D) Hafsa
92. Qasim was born in ___________ years before Prophethood.
(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) 13
93. Hazrat ______________ died first among the Sahabah.
(A) Ali
(B) Abu Bakar
(C) Umar
(D) Asad
94. Hazrat Usman Bin _________ was the Key holder of Kaaba.
(A) Qasim
(B) Saad
(C) Talha
(D) Asad
95. Hazrat Abu Bakar was the merchant of ?
(A) Steel
(B) Cloth
(C) Coal
(D) Wheat
96. Hazrat Umar Farooq was martyred on ___________ 24 A.H.
(A) 1st Muharram
(B) 2nd Muharram
(C) 3rd Muharram
(D) 4th Muharram
97. Hazrat ____________ added As Salato Khairum Min Noum in Azan.
(A) Abu Bakar
(B) Usman
(C) Ali
(D) Umar
98. Only sahabi without seeing Prophet is ?
(A) Abdurreham
(B) Qasim
(C) Awais Karni
(D) Usman
99. Hazrat _____________ levied zakat on horses.
(A) Umar
(B) Abu Bakar
(C) Usman
(D) Ali
100. ____________ lifted zakat on horses.
(A) Abu Bakar
(B) Umar
(C) Usman
(D) Ali
ANSWERS: ISLAMIC HISTORY MCQS
91(D) 92(B) 93(D) 94(C) 95(B)
96(A) 97(D) 98(C) 99(A) 100(D)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |


Quran Quizzes


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

81. Change of Qibla was ordered in ?
(A) 1 Hijrah
(B) 2 Hijrah
(C) 3 Hijrah
(D) 4 Hijrah
82. _____________ Kings accepted Islam when holy prophet sent them letters.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
83. Idols in Kaba before Islam numbered ?
(A) 340
(B) 350
(C) 360
(D) 370
84. The largest idol named in kaaba is ?
(A) Habal
(B) jabal
(C) Tabal
(D) Haleeb
85. Bilal called first aazan of ______________ prayer.
(A) Fajar
(B) Zuhar
(C) Asar
(D) Maghrib
86. The grave of the Prophet was prepared by ?
(A) Hazrat Abu Bakar
(B) Hazrat Umar
(C) Hazrat Usman
(D) Hazrat Abu Talha
87. At Masjid-e-___________ first Muslim University was established.
(A) Zarar
(B) Quba
(C) Hanafia
(D) Nabvi
88. The flag colour of the Holy Prophet was white and __________ at the time of conquest of Makkah.
(A) black
(B) red
(C) green
(D) yellow
89. Shab-e-Barat is celebrated on the _____________ night of Shaaban.
(A) 13th
(B) 15th
(C) 17th
(D) 19th
90. Khadija died at ______________ years age.
(A) 63
(B) 64
(C) 65
(D) 66
ANSWERS: QURAN QUIZZES
81(B) 82(C) 83(C) 84(A) 85(A)
86(D) 87(D) 88(D) 89(B) 90(C)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |



Quran Quiz


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

71. Year of Deputation is ________________ Hijrah.
(A) 8th
(B) 9th
(C) 10th
(D) 11th
72. Moawakhat (the brotherhood) took place in __________ Hijrah.
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th
73. Jehad was allowed in the ______________ Hijrah.
(A) 1st
(B) 2nd
(C) 3rd
(D) 4th
74. Hurrirah means a ?
(A) Goat
(B) Ant
(C) Camel
(D) Cat
75. Companions of Prophet at Hudabiya were ?
(A) 1300
(B) 1400
(C) 1500
(D) 1600
76. Prophet stayed at Makkah for __________ days after its conquest.
(A) 5
(B) 10
(C) 15
(D) 20
77. Hazrat Khadija and Hazrat Abu Talib died in ?
(A) 618 A.D
(B) 619 A.D
(C) 620 A.D
(D) 621 A.D
78. Hazrat __________ proposed Azan for the first time.
(A) Ali
(B) Usman
(C) Abu Bakar
(D) Umar
79. Prophet hazrat __________ (AS) known as Shaikh al Anbiya.
(A) Noah
(B) Essa
(C) Musa
(D) Haroon
80. Ghazwa-e-Badr occurred in ____________, where 313 Muslims fought in battle.
(A) 1 Hijrah
(B) 2 Hijrah
(C) 3 Hijrah
(D) 4 Hijrah
ANSWERS: QURAN QUIZ
71(B) 72(B) 73(B) 74(D) 75(B)
76(C) 77(B) 78(D) 79(A) 80(B)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Find more