Sunday, 21 April 2019


Latest Pakistan Affairs Quizzes


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

121. Who is the current permanent representative of Pakistan to the United Nations?
(A) Sherry Rehman
(B) Maliha Lodhi
(C) Aizaz Chaudhry
(D) Tariq Fatemi
122. Contract to operate Gawadar Port was given to
(A) United States
(B) China
(C) Saudi Arabia
(D) Dubai
123. Iran to set up oil refinery in
(A) Gwadar
(B) DG Khan
(C) DI Khan
(D) Quetta
124. Before General Elections 2018, who was the caretaker Prime Minister of Pakistan?
(A) Mir Hazara Khan
(B) Nasirul Mulk
(C) Fakharuddin G. Ibrahim
(D) Rana Bhagwan Das
125. ECC is an abbreviation for
(A) Economic Consumers Council
(B) Economic Consumption Committee
(C) Economic Clearance Committee
(D) Economic Coordination Committee
126. General Elections 2018 were held on
(A) 25 July 2018
(B) 26 July 2018
(C) 27 July 2018
(D) 28 July 2018
127. Pakistani film __________ won best film award in United States.
(A) War
(B) Sargam
(C) Lamha
(D) None of these
128. Imran Khan sworn in as 22nd Prime Minister of Pakistan on
(A) 16 August 2018
(B) 18 August 2018
(C) 20 August 2018
(D) 22 August 2018
129. Saqib Nisar has been chief justice of Pakistan since
(A) 31 December 2015
(B) 31 August 2016
(C) 31 December 2016
(D) 31 August 2017
130. The newest district of Balochistan is
(A) Sheerani
(B) Jhal Magsi
(C) Washuk
(D) Lehri
ANSWERS: LATEST PAKISTAN AFFAIRS QUIZZES
121(B) 122(B) 123(A) 124(B) 125(D)
126(A) 127(C) 128(B) 129(C) 130(D)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 


Latest Pakistan Affairs Quiz


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

111. The Iran-Pakistan gas pipeline was officially inaugurated on
(A) March 11, 2013
(B) March 13, 2013
(C) March 15, 2013
(D) March 17, 2013
112. The Iran-Pakistan gas pipeline is also called
(A) friendship pipeline
(B) future pipeline
(C) peace pipeline
(D) unity pipeline
113. Who is the current Foreign Secretary of Pakistan?
(A) Jalil Abbas Jilani
(B) Tehmina Janjua
(C) Salman Bashir
(D) Aizaz Chaudhry
114. Number of Districts in Sindh province are
(A) 21
(B) 22
(C) 23
(D) 24
115. Who chose the name of Pakistan?
(A) Quaid-e-Azam
(B) Allama Iqbal
(C) Hafiz Jalandhri
(D) Chaudry Rehmat Ali
116. The national anthem of Pakistan is written by?
(A) Quaid-e-Azam
(B) Allama Iqbal
(C) Hafiz Jalandhri
(D) Chaudry Rehmat Ali
117. Who was convicted in Rawalpindi Conspiracy Case?
(A) Faiz Ahmed Faiz
(B) Habib Jalib
(C) Shorash Kashmiri
(D) Hafiz Jalandhri
118. Pakistan purchased Gawadar from
(A) Oman
(B) Iran
(C) Kuwait
(D) None of these
119. Natural Gas was discovered in Sui, Baluchistan in
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1952
(D) 1954
120. The foundation stone of Diamer-Bhasha Dam was laid by
(A) Nawaz Sharif
(B) Yousuf Raza Gilani
(C) Shaukat Aziz
(D) Asif Zardari
ANSWERS: LATEST PAKISTAN AFFAIRS QUIZ
111(A) 112(C) 113(B) 114(D) 115(D)
116(C) 117(A) 118(A) 119(C) 120(B)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

Latest Pakistan Affairs Multiple Choice Questions (MCQs).

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

101. Muhammad bin Qasim entered Sindh in __________ A.D.
(A) 612
(B) 660
(C) 712
(D) 760
102. The objective resolution of Pakistan was passed on
(A) March 12, 1948
(B) August 12, 1948
(C) March 12, 1949
(D) August 12, 1949
103. _________ allowed East India Company to reside and build factories in Surat.
(A) Jahangir
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Shah Jahan
104. Muhammad Ali Bogra’s formula was presented to the constituent assembly on
(A) March 7, 1952
(B) October 7, 1952
(C) March 7, 1953
(D) October 7, 1953
105. The constitution of 1973 was came into effect on
(A) March 12, 1973
(B) March 23, 1973
(C) August 14, 1973
(D) September 06, 1973
106. A total of __________ amendments to the constitution of 1973 have been passed by the Parliament.
(A) 19
(B) 21
(C) 23
(D) 25
107. Faisal Mosque was built by a/an _________ architect.
(A) Saudi
(B) Turkish
(C) American
(D) French
108. The governor of Punjab is
(A) Chaudhry Sarwar
(B) Salman Taseer
(C) Shehbaz Sharif
(D) Rafique Rajwana
109. Tarbela Dam is located in __________ District.
(A) Wazirabad
(B) Jhelum
(C) Mirpur
(D) Swabi
110. Mirani Dam is located in __________ District.
(A) Turbat
(B) Swabi
(C) Khuzdar
(D) Pashin
ANSWERS: LATEST PAKISTAN AFFAIRS MCQS
101(C) 102(C) 103(A) 104(D) 105(C)
106(D) 107(B) 108(A) 109(D) 110(A)


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 


MCQs of Pakistan Affairs


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

91. In 2013, the GSP Plus status to Pakistan was granted until
(A) 2015
(B) 2017
(C) 2019
(D) 2021
92. The first session of All India Muslim League was presided over by
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai
93. The first president of All India Muslim League were
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai
94. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to __________ European States.
(A) 25
(B) 26
(C) 27
(D) 28
95. The largest source of electricity generation in Pakistan is
(A) Thermal
(B) Hydal
(C) Wind
(D) Solar
96. Pakistan has a coastline of about __________ kilometres.
(A) 1046
(B) 1100
(C) 1146
(D) 1184
97. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district.
(A) Karachi
(B) Badin
(C) Thatta
(D) Khuzdar
98. Pakistan’s national tree is
(A) Neem
(B) Peepul
(C) Sheesham
(D) Deodar
99. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________ .
(A) Maulana Mehmood-ul-Hassan
(B) Maulana Hussain Ahmed Madni
(C) Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
(D) Maulana Rasheed Ahmed
100. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by __________ .
(A) Aga Hassan Ali Afandi
(B) Sir Aga Khan
(C) Khalifa Hameeduddin
(D) Sir Syed Ahmed Khan
ANSWERS: MCQS OF PAKISTAN AFFAIRS
91(B) 92(D) 93(C) 94(D) 95(A)
96(A) 97(C) 98(D) 99(C) 100(A)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 


Pakistan Affairs Quizzes


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

81. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Sutlej
82. Dasu Dam is located in
(A) Sindh
(B) Punjab
(C) Baluchistan
(D) Khyber Pakhtunkhwa
83. Salt Mine, Khewra is located in _________ district.
(A) Jhelum
(B) DG Khan
(C) DI Khan
(D) Gujrat
84. Which river does NOT flow from Jammu and Kashmir?
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Ravi
85. Who serves as the acting president in the absence of president?
(A) Prime Minister
(B) Speaker National Assembly
(C) Chairman Senate
(D) Foreign Minister
86. Standard and Poor’s (S&P) on 5 May 2015 has raised Pakistan’s credit rating outlook from
(A) negative to stable
(B) negative to stable+
(C) stable to positive
(D) stable to positive+
87. The national flower of Pakistan is __________?
(A) Rose
(B) Jasmine
(C) Sun flower
(D) Lily
88. The headquarter of Navy is located in __________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi
89. The Head Office of Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in __________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi
90. Total number of seats in National Assembly of Pakistan are
(A) 306
(B) 326
(C) 332
(D) 342
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS QUIZZES
81(A) 82(D) 83(A) 84(D) 85(C)
86(C) 87(B) 88(C) 89(A) 90(D)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 


Pakistan Affairs Quiz


Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

71. Who is the current Attorney General of Pakistan?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Salman Aslam Butt
(C) Khalid Jawed Khan
(D) Anwar Mansoor Khan
72. Who is the current chairman of federal board of revenue (FBR)?
(A) Nisar Muhammad Khan
(B) Ahmed Iqbal Ashraf
(C) Mohammad Jehanzeb Khan
(D) Tariq Mahmood Pasha
73. After 19 years, national population and housing census was held in 2017. It was the ________ census.
(A) fourth
(B) fifth
(C) sixth
(D) seventh
74. According to the census 2017, the total population of Pakistan is
(A) 200.77 million
(B) 207.77 million
(C) 210.77 million
(D) 217.77 million
75. The first phase of census 2017 was lasted from _____ to _____ 2017.
(A) 1st March – 1st April
(B) 1st March – 1st May
(C) 15 March – 15 April
(D) 15 March – 15 May
76. The second phase of census 2017 was lasted from _____ to _____ 2017.
(A) 1st April – 1st May
(B) 1st April – 1st June
(C) 25 April – 25 May
(D) 25 April – 25 June
77. National Highways Authority (NHA) network comprises of ________ highways and motorways.
(A) 35
(B) 39
(C) 45
(D) 49
78. The total length of NHA network is _________km.
(A) 12,131
(B) 13,131
(C) 14,131
(D) 15,131
79. According to the 18th amendment, health services are under the
(A) federal government
(B) provincial government
(C) district government
(D) none of these
80. Who is the current Pakistan’s ambassador to India?
(A) Sohail Mahmood
(B) Capt. Shujaat Azim
(C)  Abdul Basit
(D) Maleeha Lodhi
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS QUIZ
71(D) 72(C) 73(C) 74(B) 75(C)
76(C) 77(B) 78(A) 79(B) 80(A)

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 


61. Government of Pakistan on September 15, 2015 announced a relief package of ________ for small farmers.
(A) Rs.311 billion
(B) Rs.321 billion
(C) Rs.331 billion
(D) Rs.341 billion
62. Who is the current governor of KPK?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Shah Farman
63. Who is the current governor of Baluchistan?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Amanullah Khan Yasinzai
(D) Zubair Umar
64. Who is the current governor of Sindh?
(A) Imran Ismail
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Zubair Umar
65. Who is the current governor of Punjab?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Chaudhry Mohammad Sarwar
(C) Rafique Rajwana
(D) Zubair Umar
66. Who is the current chairman of NAB?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Ahmed Iqbal Ashraf
(C) Justice (R) Sardar Raza Khan
(D) Justice (R) Javed Iqbal
67. Who is the current chairman of PEMRA?
(A) Saleem Baig
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
68. Who is the current president of National Bank of Pakistan?
(A) Tariq Bajwa
(B) Tariq Jamali
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
69. Who is the current chairman of Higher Education Commission (HEC)?
(A) Dr. Pervez Hoodbhoy
(B) Dr. Atta-ur-Rehman
(C) Dr. Tariq Banuri
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
70. Who is the current governor of State Bank of Pakistan?
(A) Tariq Bajwa
(B) Ashraf Mahmood Wathra
(C) Dr. Tariq Banuri
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
ANSWERS: PAKISTAN AFFAIRS MCQS
  1. D
  2. D
  3. C
  4. A
  5. B
  6. D
  7. A
  8. B
  9. C
  10. A

Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 

Find more