Monday, 8 April 2019

Economics MCQs



Economics MCQs


Economics multiple choice questions (MCQs) Page-1. These MCQs are from fundamentals of Economics. Find answers to the questions at the bottom of the page.

Pages: 1 | 2 | 3 

1. The fundamental concept of Economics about resources is that the resources are
(A) equally distributed
(B) unequally distributed
(C) scarce
(D) unlimited
2. Consider a world without scarcity of resources. Then what would be the consequences?
(A) All prices would be zero
(B) Markets would be unnecessary
(C) Economics would no longer be a useful subject
(D) All of the above
3. Who is considered the founder of Microeconomics?
(A) Adam Smith
(B) John Keynes
(C) Friedrich Hayek
(D) Milton Friedman
4. Who is considered the founder of modern Macroeconomics?
(A) Adam Smith
(B) John Keynes
(C) Friedrich Hayek
(D) Milton Friedman
5. When analyzing the impact of a variable on the economic system, the other things
(A) must be kept constant
(B) must also be analyzed
(C) must not be taken into consideration
(D) none of these
6. Inputs are combined with technology to produce outputs. The fundamental inputs (also called factors of production) are
(A) land and capital
(B) land and labor
(C) land, labor, and capital
(D) land, labor, capital, and investment
7. Goods produced to produce yet other goods is called
(A) final goods
(B) capital
(C) investment
(D) resources
8. Which economic term is used to represent inequality in income distribution?
(A) GDP
(B) GNP
(C) Gini
(D) HDI
9. The value of the good or service forgone by choosing another investment is called
(A) opportunity cost
(B) purchasing power parity
(C) disposable income
(D) consumer price index
10. The central role of markets is to determine the
(A) quality of goods
(B) quantity of goods
(C) level of income
(D) price of goods
ANSWERS: ECONOMICS MCQS
1. C
2. D
3. A
4. B
5. A
6. C
7. B
8. C
9. A
10. D

Pages: 1 | 2 | 3 




English MCQs                           Finance MCQs                               Economics MCQs


Physics MCQs                           Education MCQs                             Biology MCQs


Computer MCQs                    Current Affairs MCQs                      General Knowledge MCQs


Find more